TITLE V 30/30 EARMARKING

TIME STUDY TRAINING QUESTIONS AND ANSWERS


Question 1: Why is the new Title V 30/30 Earmarking reporting process being implemented?
Answer: Because of an audit exception generated by the Bureau of State Audit’s principal contractor KPMG, California’s MCH Title V Block Grant program was found to have inadequate controls in support Federal 30/30 Earmarking requirements.  CDPH has worked closely with MCAH Action and MCAH Action Executive Committee to implement an adequate corrective action plan to demonstrate the Department’s compliance with Federal guidelines and ensure the continuation of Title V funding statewide.
Question 2: Why haven’t we been required to time study before?

Answer: The 30/30 Earmarking has always been a Title V Block Grant requirement.  In prior years, CDPH has received Federal approval to estimate our expenditures, however, as a result of the audit finding, we are required to clearly document our 30/30 Earmarking expenditures as required in Section 505 of the Social Security Act and time study will provide that documentation.
Question 3: How are other States documenting 30/30 Earmarking? 

Answer: We have contacted other States, and they are essentially using some form of time study or have accounting systems in place to accurately track Title V expenditures related to 30/30 Earmarking.
Question 4: Do the new Title V 30/30 Earmarking time studies replace the Title XIX time studies?
Answer: No.  Title V time studies are in addition to those required under Title XIX.  Both Title V and Title XIX are different funding sources and, therefore, each program has different Federal funding and reporting requirements.  
Question 5: Who is required to comply with Title V 30/30 Earmarking requirements?
Answer: Any MCAH Agency receiving Title V funding and subcontractors who perform any of the MCAH Objectives (1-4) are required to report expenditures in a manor consistent with Title V 30/30 Earmarking requirements.  All agency staff who appear on the MCAH budget or subcontractors who receive Title V funding must time study.
Question 6: Since it is a Federal requirement to spend at least 30% for CSHCN and 30% for PPCSC, what if our Agency is spending under the 30/30 requirements?

Answer: The 30/30 Earmarking requirement applies to the total Title V Block Grant.  The state as a whole must document the requirements.  Some Agencies will be below and some Agencies will be above the 30/30 spending, however, your time study should reflect your actual activity.  The State will calculate the composite amounts.

Question 7: Our Agency’s MCAH staff are funded through Title V, Title XIX, State General Funds and Agency Funds.  Do we need to track this on the time study?

Answer: No.  The State staff will calculate this based on funding ratios on your MCAH budget.
Question 8: Should I strictly follow the “Suggested Qualifying Activity” list for CSHCN and PPCSC activities when I time study?

Answer: The 30/30 lists are only examples of activities that fit into those categories and are not all inclusive.  Time study participants should broadly interpret the 30/30 definitions and qualifying activities and time study accordingly.  As we implement this time study process and you identify additional activities that fit into these categories, please notify the State and we will update this list
Question 9: Is secondary documentation required for this Title V time study?

Answer: No.  Secondary documentation is still a requirement on your Title XIX time study, but is not a requirement for this Title V time study.

Question 10: Which week of the quarter are we supposed to time study?

Answer: Each MCAH Director will be allowed to select which week during the quarter (week 1-12) their MCAH staff will be time studying.   We will be requesting the MCAH Directors advise us of the selected week and the Agency will be required to stick with that week for the fiscal year.
Question 11: What staff need to time study?

Answer: All staff appearing on an Agency’s MCAH budget are required to time study.  Although some staff appearing on the MCAH budget may not be performing MCAH activities, they still need to time study as their overhead costs need to be accounted for.

Question 12: Do BIH staff (who are reported on the BIH budget) need to time study?

Answer: No.  Only MCAH Staff appearing on the MCAH budget are required to time study.  If you appear on your Agency's MCAH Budget and are performing AFLP, BIH, FIMR, BIH/FIMR, and/or SIDS activities you should report the time spent performing these activities under Category 3 - Other.
Question 13: What if there are staff or subcontractors appearing on the Agency’s MCAH budget who are not paid with Title V funds?

Answer: All staff and subcontractors who are listed on an Agency’s MCAH budget are required to time study and the state will calculate any related Title V expenditures based on the funding sources reported on your MCAH budget.  Only staff performing MCAH Scope of Work (SOW) activities should be on the MCAH budget.  The MCAH Budget/SOW is supported by Title V funding; therefore, all staff and subcontractors on the Agency’s MCAH budget must time study.

Question 14: Is this Title V time study only for a short period of time?

Answer: No.  We are required to document our Title V expenditures on an ongoing basis to the Federal government.  This Title V time study will be an ongoing requirement.

Question 15: How do you time study for a staff person whose normal work schedule is 4 hours per day?
Answer: During the time study week, this employee will only account for the 4 hours that they are at work.  The period of time not working will be left blank.  The state will calculate any Title V expenditures based on actual hours worked.
Question 16: How do my Fiscal / Administration Staff, who are listed on our MCAH budget and are not directly performing any Title V activities, complete the Title V time study?
Answer: If Agency staff are performing any duties listed as “Suggested Qualifying Activities” (or providing support to staff who are performing such activities), then staff should complete the Title V time study by reporting actual time spent performing (or supporting) such activities during the Agency’s time study week.
If Agency staff are not performing any duties listed as “Suggested Qualifying Activities” (or providing support to staff who are performing such activities), then staff should complete the Title V time study by providing Name, Job Title, Location, Agency, Time Study Period, FTE Percentage, and report no time during the Agency’s time study week.  The State will calculate any Title V overhead expenditures.
Question 17: How do I time study for staff who are on Vacation, Sick leave, Maternity Leave, etc.?  

Answer: Complete the time study by providing the employee’s Name, Job Title, Location, Agency, Time Study Period, FTE, and report no applicable time for the dates and categories reported for the time the staff person is not at work.  The State will calculate any applicable Title V expenditures.
Question 18: For audit purposes will the past coding of Title V expenditures be audited?  Or is the new Title V time study process, being implemented on July 1, 2008, strictly on a go-forward basis?
Answer: Due to the most recent audit findings, CDPH is implementing the new Title V time study process to address deficiencies in the tracking and reporting of Title V funding prior to Fiscal Year (FY) 2008-09.  This Title V time study will be required by all MCAH Agencies and MCAH Subcontractors from July 1, 2008 forward to provide evidence of adherence to Federal 30/30 Earmarking requirements. 
Question 19: Can activities related to the “Title V Five Year Needs Assessment, Planning, and Development” be included under “Suggested Qualifying Activities” for both PPCSC and CSHCN?   
Answer: Suggested Qualifying Activities are only examples of activities within the categories PPCSC and CSHCN; this list is not all inclusive and time study participants should broadly interpret the Title V 30/30 definitions and Suggested Qualifying Activities accordingly.  If an Agency is performing activities related to the assessment, planning, and development of PPCSC and CSHCN services then these activities, broadly interpreted, can be reported on the time study because they relate directly to the provision of future Title V services. 
Question 20: How would an Agency track a dedicated phone line (appearing on the Agency’s MCAH budget as the position “AT&T”), which is staffed by rotating staff members whose time attending the phone line does not overlap with others assigned to attend the phone, and in which activities for the phone line are accounted for by the total number of calls received by all assigned staff attending the phone line?
Answer: For this budget line item, the Agency should submit one time study named “AT&T” that would be used to report the aggregate of all time spent by all attending Agency Staff; just as it would be reported if the AT&T phone line was a single position or person. 
Question 21: Is travel to and from the homes of clients while performing Title V activities reportable under “Suggested Qualifying Activities” for both PPCSC and CSHCN?
Answer:  If an Agency has staff who travel to the homes of clients, providing PPCSC and CSHCN services to those clients, then the time spent by staff traveling to and from client homes can be reported because this travel relates directly to the provision of Title V services to clients.
Question 22: How long should an Agency retain or archive its Title V time studies?
Answer: Much the same as the requirements for retention of MAA, TCM, and Title XIX time studies, Title V time studies should be retained for three years.  If this information is related to an audit, then they must be retained until completion of the audit.
Question 23: What are my Agency’s MCAH Objectives 1 through 4?
Answer: Since each Agency’s Objectives 1 through 4 may be unique.  Please refer to your Agency’s MCAH “Scope Of Work” (SOW) for a detailed description of your Agency’s MCAH Objectives 1 through 4.
Question 24:  What constitutes a one-half hour block of time?
Answer:  Fifteen minutes to thirty minutes constitutes a one-half hour block of time.
Question 25:  How should an Agency time study for a vacant position?

Answer:  For a vacant position that appears on an Agency’s MCAH budget complete the time study by providing the employee’s Name (use “Vacant” for employee name if the position is vacant), Job Title, Location, Agency, Time Study Period, FTE, and report no time for the applicable dates and categories.
Question 26:  How do staff, who are budgeted multiple positions on the MCAH budget, report time on the Title V time study?

Answer:  Agency staff, who are budgeted multiple positions on the MCAH budget, should complete only one Title V time study and report total hours worked per individual.
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