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Advisory Note  - Tissue Bank Licensure Process  
 

       Re: Policy Statements/Procedures for Sexually Transmitted Diseases testing and Interpretation of 
Results: 

 
The policy statement for all tissue banks licensed in the state of California regarding the 
testing and evaluation of prospective donors for sexually transmitted disease (STD) markers 
MUST contain the following statement and reference: 
 

“It is the policy of __(your tissue bank name)_____ that no tissues shall be 
transferred into the body of another person by means of transplantation unless the 
donor of the tissues has been screened and found nonreactive by laboratory tests for 
evidence of infection with human immunodeficiency virus (HIV), agents of viral 
hepatitis (HBV and HCV), and syphilis. For tissues that are rich in viable leukocytes, 
the tissue shall be tested for evidence of infection with human T lymphotrophic virus 
(HTLV) and found nonreactive.” (Reference: California Health and Safety Code 
§1644.5(a))  

 
This policy statement must be on your own letterhead, signed and dated by your 
tissue bank director. 
 
Please note that such a policy is required whenever the non-autologous human tissue is to 
be transplanted, including reproductive tissues (ova, sperm, (or semen), embryos) and 
donor milk. This policy statement is required even if you purchase fully processed tissue and 
do not do any testing at your facility.   
 
You may use the language as contained in quotes above inserting the name of your 
institution or you may paraphrase, as long as the resulting language contains the same 
meaning as above and includes as a minimum the five disease markers listed above. You 
must always include a reference to the California Health and Safety Code §1644.5(a) at the 
conclusion of any STD policy statement. 

 
If your ART facility allows the legal exceptions to this law as specified in H & S Code § 
1644.5 (c) & (d), you may so state. However, your policies and procedures must specify the 
procedures your facility will follow to comply with the mandates as specified in these 
statutes. 
 
Please note:  it is not considered adequate to simply state that testing for HIV Syphilis, HBV, 
HCV, and HTLV-1 is performed. You MUST include a statement regarding your actions (or 
an outcome algorithm) depending upon the outcome and evaluation of the test findings. For 
example, when you test for the above disease markers, you must state that for any 
individual who does not show a non-reactive result for any of these markers, that individual‘s 
tissue shall not be used for purposes of transplantation unless otherwise excepted in 
statute.    
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