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California law allows state or local public health department staff or agent to share HIV public health 
data with other local, state or federal public health departments when the data is necessary for 
disease investigation, control or surveillance.i California regulations allow local public health 
departments to share STD data with other local, state or federal public health departments in order to 
control disease. 
 

FAQs 
 
Question 1: If local health jurisdiction (LHJ) “A” receives a HIV lab report for patient who lives in LHJ 
“B”, can LHJ “A” share the lab report with LHJ “B”? 
 
Answer 1: Yes. California law allows inter-jurisdictional HIV data sharing between local public health 
departments for disease investigation, control and surveillance activities. 
 
Question 2: Can LHJ “B”, (patient county residence), share HIV data with LHJ “A”, (received lab 
report), to confirm the patient is receiving care or is being linked to care, (i.e., follow up)? 
 
Answer 2: Yes, same as above. 
 
Question 3: LHJ “A” has an index client contact residing in LHJ “B”. The index client contact is 
investigated by LHJ “B”. Can LHJ “B” share HIV testing and /or linkage to care information, (e.g., new 
positive or previous positive, person ever tested or never tested,) about the contact with LHJ “A”? 
 
Answer 3: Yes, same as above. 
 
Question 4: Can STD data be shared between LHJs, in the same way as described in the three 
situations above? 
 
Answer 4: Yes, California regulations allow LHJs to share STD data to determine the existence of 
disease, likely cause and the measures necessary to stop its spread.ii 
 

California Health and Safety Code (HSC) Requirements 
 

1. The HIV information shared should include only the information necessary for the purpose of 
that disclosure;  

2. Recipient public health department staff/contractors must have a signed California Department 
of Public Health HIV confidentiality agreement in place (HSC section 121022(f)) before they 
receive the HIV information; and  

http://www.cdph.ca.gov/pubsforms/forms/CtrldForms/cdph8689.pdf
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&sectionNum=121022.


3. Per HSC section 121025(b) authority, it will be up to the issuing local public health agency to 
determine whether the release of HIV information is “necessary” for purposes of carrying out 
their duties in the investigation, control, or surveillance of HIV/AIDS. 

 
                                                           
i HSC Section 121025, subdivision (b) states: 
“(a) Public health records relating to human immunodeficiency virus (HIV) or acquired immunodeficiency syndrome 
(AIDS), containing personally identifying information, that were developed or acquired by a state or local public health 
agency, or an agent of that agency, shall be confidential and shall not be disclosed, except as otherwise provided by law 
for public health purposes or pursuant to a written authorization by the person who is the subject of the record or by his 
or her guardian or conservator.” 

(b) In accordance with subdivision (g) of Section 121022, a state or local public health agency, or an agent of that 
agency, may disclose personally identifying information in public health records, as described in subdivision (a), to 
other local, state, or federal public health agencies or to corroborating medical researchers, when the confidential 
information is necessary to carry out the duties of the agency or researcher in the investigation, control, or 
surveillance of disease, as determined by the state or local public health agency. 
ii California Code of Regulations Title 17, Section 2502, paragraph (f) Confidentiality. Information reported pursuant to this 
section is acquired in confidence and shall not be disclosed by the local health officer except as authorized by these regulations, as 
required by state or federal law, or with the written consent of the individual to whom the information pertains or to the legal 
representative of that individual. 
(1) A health officer shall disclose any information, including personal information, contained in an individual case report to state, 
federal or local public health officials in order to determine the existence of a disease, its likely cause or the measures necessary 
to stop its spread. 
(2) A health officer may for purposes of his or her investigation disclose any information contained in an individual case report, 
including personal information, as may be necessary to prevent the spread of disease or occurrence of additional cases. 
(3) A health officer may disclose any information contained in an individual case report to any person or entity if the disclosure may 
occur without linking the information disclosed to the individual to whom it pertains, and the purpose of the disclosure is to increase 
understanding of disease patterns, to develop prevention and control programs, to communicate new knowledge about a disease to 
the community, or for research. 
(4) Notwithstanding subsections (1), (2), and (3) above, no information that would directly or indirectly identify an individual as one 
who has applied for or been given services for alcohol or other drug abuse by a federally assisted drug or alcohol abuse treatment 
program (as defined in 42 C.F.R. § 2.11) shall be included in an individual case report or otherwise disclosed absent the individual's 
written consent. 
 

http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&sectionNum=121025.
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&sectionNum=121025.

