
September 26, 2016 
 

Page 1 of 6 
 

CALIFORNIA CLEAN INDOOR AIR LAW   
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 

 

BE INFORMED 

Q 1:  How has California’s Clean Indoor Air Law changed? 

A:  Two laws enacted in 2016 made significant changes to California’s Clean Indoor 
Air Law.   

Assembly Bill X2-7 (Stone) closed exemptions in California’s Clean Indoor Air 
Law. This law prohibits “smoking” in the following places: small businesses with 
five or fewer employees, owner-operated businesses (even if the owner-operator 
of the business works alone with no other employees, independent contractors, 
or volunteers), employee breakrooms, warehouses, hotel lobbies, hotel meeting 
and banquet rooms, 80 percent of guest rooms within a hotel or motel, and 
covered parking lots (Labor Code Section 6404.5).  

Senate Bill X2-5 (Leno) defined “smoking” to include traditional tobacco products 
such as cigarettes, cigars, and pipes; any plant product; and any electronic 
smoking device. It prohibits any act of smoking, including the use of electronic 
smoking devices (also known as “vaping”), in places that cigarette smoking is 
prohibited under state law (Business and Professions Code Sections 
22950.5(c)). 

Q 2:  What workplaces must be smoke-free in California?  

A:   State law prohibits smoking in all enclosed workplaces, except for the locations 
 listed below:   

 Up to 20 percent of guest rooms within a hotel or motel 

 Private residences, except for those licensed as family day care homes 

 Retail or wholesale tobacco shops, which are business establishments that have 
the main purpose of selling tobacco products and smoking accessories 

 Private smokers’ lounges, which are enclosed areas in or attached to a retail or 
wholesale tobacco shop, that are dedicated to the use of tobacco products  

 Designated patient smoking areas in long-term health care facilities 

 Cabs of motor trucks or truck tractors, only if nonsmoking employees are not 
present 

 Medical research or treatment sites, only if smoking is integral to the research 
and treatment being conducted 

 Theatrical production sites, only if smoking is integral to the story  
(Labor Code Section 6404.5(e)).  
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Local jurisdictions may restrict smoking in some of these locations and in 
additional locations as well. Contact your local public health department tobacco 
control program with questions about local smoke-free laws.     

Q 3:  How is an enclosed space defined by state law? 

A:  An “enclosed space” includes the entire space of all indoor workspaces 
including, but not limited to, covered parking lots, lobbies, lounges, waiting areas, 
elevators, stairwells, and restrooms that are a structural part of the building 
(Labor Code Section 6404.5(b)). A space is “enclosed” even if doors and 
windows are open, so long as it has walls and a roof separating it from the 
surrounding area (Cal. Att’y Gen. Op. No. 97-1201 (Mar. 17, 1998)). 

Q 4:  When did the new provisions to California’s Clean Indoor Air law go into 
effect? 

A:  June 9, 2016. 

Q 5:  Does the state law apply only to employees in a workplace? 

A:  No. Requirements for smoke-free, clean indoor air apply to any person in a 
workplace including employees, employers, and nonemployees such as 
contractors, volunteers, owners of owner-operated businesses, visitors, and 
customers (Labor Code Section 6404.5(c)).  

Q 6:  Does state law prohibit the use of electronic smoking devices (also known 
as “vaping”) in an enclosed workplace? 

A:  Yes. In addition to prohibiting the use of traditional tobacco products in enclosed 
workplaces, state law prohibits the use of electronic smoking devices in these 
locations (Health and Safety Code Section 22950.5(c), Labor Code Section 
6404.5).  

Q 7:  May I smoke medical marijuana in the workplace?   

A:  No. Smoking medical marijuana is prohibited in any place where smoking is 
prohibited by law, whether state or local, which includes government buildings, 
public transit systems, airplanes and trains, most workplaces and public places, 
and youth-sensitive areas such as foster care facilities, licensed family day care 
homes and day care facilities, motor vehicles when minors under 18 are present, 
playgrounds, and tot lots. In addition, medical marijuana smoking is prohibited in 
or within 1,000 feet of schools, recreation centers, or youth centers (unless 
medical usage occurs within a residence), on a school bus, while a motor vehicle 
is being operated, and while operating a boat (Health and Safety Code Section 
11362.79). Employers are not required by law to make accommodation of any 
medical use of marijuana on the premises of any place of employment or during 
the hours of employment (Health and Safety Code Section 11362.785(a)).  

http://www.cdph.ca.gov/programs/tobacco/Documents/CDPH%20CTCP%20Refresh/Community/Partners/LLASheetSep62016.pdf
http://www.cdph.ca.gov/programs/tobacco/Documents/CDPH%20CTCP%20Refresh/Community/Partners/LLASheetSep62016.pdf
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Q 8:  Does California’s clean indoor air law apply to businesses on tribal lands? 

A:  No. Federally-recognized tribes are sovereign nations and casinos and other 
businesses on tribal land are not subject to California’s clean indoor air 
requirements. This is also true of a casino not located on tribal lands but 
operated under a Tribal-State Gaming Compact. However, tribes may adopt 
clean indoor air policies to apply to their own tribal lands. 

Q 9:  Is smoking permitted by either passengers or the driver of a vehicle ride 
service such as Uber or Lyft?  

A:  Smoking by passengers and/or the driver is prohibited in an Uber, Lyft, or similar 
ride service provider while such vehicles are on duty and/or accepting rides 
(Labor Code Section 6404.5). Smoking is also prohibited in any vehicle if: 1) it is 
regularly used to transport foster children (Health and Safety Code Section 
1530.7) or 2) there is an individual under the age of 18 in the vehicle, regardless 
of whether the vehicle is in motion or at rest (Health and Safety Code Sections 
118947–118949). 

TOBACCO SHOPS AND PRIVATE SMOKERS LOUNGES  

Q 10:  How can I tell if my business meets the definition of a tobacco shop or a 
private smokers’ lounge?  

A:  State law defines a “retail or wholesale tobacco shop” as any business whose 
main purpose is the sale of tobacco products, including but not limited to: cigars, 
pipe tobacco, and smoking accessories (Labor Code Section 6404.5(e)(2)(B)). 
The business may not serve or sell food or beverages, must have its own 
business license separate from any other business license, must have its own 
entrance to the premises that is separate and apart from any other business, and 
must have its own separate enclosure (unit, suite, etc.) (Cal. Att’y Gen. Op. 
No.09-507 (Dec. 21, 2011). 

A “private smokers’ lounge” is defined as a separate, enclosed area in or 
attached to a retail or wholesale tobacco shop that is dedicated to the use of 
tobacco products and meets the criteria identified for a “retail or wholesale 
tobacco shop” above (Labor Code Section 6404.5(e)(2)(A)). Food or beverages 
may not be sold or served in the lounge; the lounge can only be used for the 
consumption of tobacco products (Cal. Att’y Gen. Op. No.09-507 (Dec. 21, 
2011), Labor Code Section 6404.5).  

Q 11:  I own a restaurant that is also a hookah bar. Can my patrons continue to 
smoke hookah at my restaurant?  

A: No. Businesses that serve or sell food or beverages do not qualify as a 
tobacco shop or private smokers’ lounge. Therefore, a hookah lounge that serves 
food and beverages to customers may not permit smoking inside (Cal. Att’y Gen. 

https://oag.ca.gov/system/files/opinions/pdfs/09-507.pdf
https://oag.ca.gov/system/files/opinions/pdfs/09-507.pdf
https://oag.ca.gov/system/files/opinions/pdfs/09-507.pdf
https://oag.ca.gov/system/files/opinions/pdfs/09-507.pdf
https://oag.ca.gov/system/files/opinions/pdfs/09-507.pdf?
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Op. No.09-507 (Dec. 21, 2011), Legis. Counsel of Cal. Op. No. 0824950, at 2-3 
(September 15, 2008)). 

 

Q 12:  Does the California Clean Indoor Air Law prohibit smoking non-tobacco 
herbs, including herbal shisha? 

A:  No. State law prohibits smoking tobacco products in most enclosed places of 
employment (Labor Code Section 6404.5). Tobacco product includes any 
electronic smoking device, whether or not it contains nicotine. However, shisha 
and herbs that are not made of, do not contain, or are not derived from tobacco 
or nicotine are not prohibited from being smoked in an enclosed workplace since 
these products do not meet the definition of “tobacco product” in state law 
(Business and Professions Code Section 22950.5). 

OUTDOOR WORKPLACES 

Q 13:  Does state law cover outdoor workplaces like construction sites? 

A:  No. The California Clean Indoor Air law only applies to enclosed workplaces, 
which include covered parking lots and stairwells that are a structural part of a 
building. However, numerous local California communities have adopted smoke-
free laws that are stronger than the state law and include requirements for 
smoke-free environments such as outdoor workplaces and public places. Some 
examples of local smoke-free laws include prohibitions on smoking near building 
entrances, in service lines, on patio dining areas, and at parks and beaches. 
Contact your local public health department with questions about local smoke-
free laws.   

Q 14:  Does California state law restrict smoking in outdoor dining areas at bars 
or restaurants? 

A:  No. however, many local jurisdictions have passed laws that prohibit smoking in 
outdoor dining areas and other outdoor public places. Contact your local public 
health department for more information about local outdoor smoke-free laws.  

ENFORCMENT AND COMPLIANCE 

Q 15:  As an employer or owner-operated business, what steps do I need to take 
to bring my workplace into compliance with California’s Clean Indoor Air 
law? 

A:  The law states that an employer may not knowingly or intentionally permit 
anyone to engage in smoking in an enclosed workplace. To avoid a violation, 
employers and owner-operated business should post clear and prominent signs: 

https://oag.ca.gov/system/files/opinions/pdfs/09-507.pdf?
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1. Where smoking is prohibited throughout the building or structure, a “No 
Smoking” sign must be posted at each entrance. 

2. Where smoking is permitted in designated areas of the building or structure, a 
sign stating “Smoking is prohibited except in designated areas” must be 
posted at each entrance (Labor Code Section 6404.5(d)). 

Q 16:  How will this law be enforced?  

A:  Cities and counties are authorized to enforce the state smoke-free workplace 
law. Local enforcement agencies may include: police or sheriff departments, 
health departments, fire departments, code enforcement, city attorney, district 
attorney or other agency designated by the county or city. Local enforcement 
agencies may issue citations to businesses that are not in compliance with state 
law. If the owner of a business is found to have violated the smoke-free 
workplace law on three occasions, the case can be referred to the California 
Division of Occupational Safety and Health (Cal/OSHA), who can then conduct 
an inspection and issue significant fines (Labor Code Section 6404.5(i); See AB-
13 Fact Sheet—California Workplace Smoking Restrictions, Cal/OSHA 
Consultation Service 1997).   

Q 17:  What are the penalties for violating California’s Clean Indoor Air Law? 

A:  A first violation is punishable by a $100 fine, a second violation within one year 
by a $200 fine, and a third violation and for each subsequent violation within one 
year is punishable by a $500 fine. A violation of this law is considered an 
infraction (Labor Code Section 6404.5(i)).  

LOCAL SMOKE-FREE LAWS 

Q 18:  My city/county already has a local smoke-free workplace law in place; does 
this new state law supersede the local law?  

A:  California’s Clean Indoor Air Law provides a uniform statewide minimum 
standard for prohibiting smoking in enclosed places of employment and owner-
operated businesses. Local governments may enact laws to additionally prohibit 
smoking in places where smoking is permitted by state law, such as 20 percent 
of a hotel’s guest rooms, cabs of motor trucks, skilled nursing facilities, and 
outdoor public places. For example, if a local jurisdiction enacted a policy to 
prohibit smoking in all hotel and motel guestrooms, the local law would be 
enforceable. Contact your local public health department with questions about 
local smoke-free laws (Labor Code Sections 6404.5(a), (f)-(h), City of San Jose 
v. Department of Health Services, No. H016744. Court of Appeal, Sixth District, 
California. Aug. 18, 1998.) 

Q 19:  Could my business take steps to make our smoke-free workplace rules 
stronger than state or local laws for our employees? 

https://www.dir.ca.gov/dosh/dosh_publications/smoking.html
https://www.dir.ca.gov/dosh/dosh_publications/smoking.html
https://www.dir.ca.gov/dosh/dosh_publications/smoking.html
http://caselaw.findlaw.com/ca-court-of-appeal/1289220.html
http://caselaw.findlaw.com/ca-court-of-appeal/1289220.html
http://caselaw.findlaw.com/ca-court-of-appeal/1289220.html
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A:  Yes. A business may adopt a smoke-free policy that is more restrictive than state 
or local laws (Labor Code Section 6404.5 (g)). For example, a hotel may make 
100 percent of its guest rooms smoke free.   

 

 

EXEMPTIONS 

Q 20:  Where is smoking allowed under California’s Clean Indoor Air Law? 

A:  Under this law, assuming that there is not a stricter local ordinance and that the 
owner or employer has not instituted stricter policies, smoking is still allowed in: 

 Up to 20 percent guest rooms within a hotel or motel 

 Private residences, except for those licensed as family day care homes 

 Retail or wholesale tobacco shops, which are business establishments that have 
the main purpose of selling tobacco products and smoking accessories 

 Private smokers’ lounges, which are enclosed areas in or attached to a retail or 
wholesale tobacco shop, that are dedicated to the use of tobacco products  

 Designated patient smoking areas in long-term health care facilities 

 Cabs of motor trucks or truck tractors, only if nonsmoking employees are not 
present 

 Medical research or treatment sites, only if smoking is integral to the research 
and treatment being conducted 

 Theatrical production sites, only if smoking is integral to the story  
(Labor Code Section 6404.5(e)).  
 
Local jurisdictions may restrict smoking in some of these locations and in 
additional locations as well. Contact your local public health department tobacco 
control program with questions about local smoke-free laws.  

 

http://www.cdph.ca.gov/programs/tobacco/Documents/CDPH%20CTCP%20Refresh/Community/Partners/LLASheetSep62016.pdf
http://www.cdph.ca.gov/programs/tobacco/Documents/CDPH%20CTCP%20Refresh/Community/Partners/LLASheetSep62016.pdf

