Adolescent Family Life Program (AFLP)
Request for Application (RFA) Question Responses
Posted February 16, 2007

(These are Questions and Responses for all 3 current AFLP RFA’s Posted)

Question:
What is the page limit for the “Management Plan Section”?

 Response:
There is an 8 Page maximum for the “Management Plan Section”.
Question:

If Health Department Public Health Nurse’s are utilized to provide medically necessary services for high-risk clients, can this be used towards the FFP match?  Also, can Cal-SAFE staff be used towards the FFP match?

Response:

Federal Financial Participation (FFP) can be claimed only for two core activities.  Namely, enrolling clients in the Medi-Cal program and assisting clients in accessing Medi-Cal approved services. The funding guidelines for FFP preclude reimbursement for the provision of direct medical services.  
In reference to Cal-Safe staff, only in situations where staff is providing case management services in fulfillment of the AFLP Scope of Work and Program Standards, are on the AFLP budget, and provide either or both of the two core activities to AFLP clients, can FFP be claimed.  

Question:

The current supervisor does not meet the Project Director qualifications, is the agency able to request a waiver and submit it with the application.
Response:

Refer to the MCAH Policies and Procedures.  Under AFLP section 2.2, you can find the program requirements for the program director and the criteria for submission of a waiver.  Item h) in the Program Personnel section of the RFA addresses the need for the applicant to address their capacity to find a candidate for the Program Director position that meets the qualifications specified in the Policy & Procedure Manual (Appendix 5).
Question:
In the San Luis Obispo RFA budget worksheet and justification (Attachment 9), what is the dollar amount we need to come up with to match the $100,000 potential Title XIX Non-Enhance draw?

Response:

The amount listed as Title XIX (i.e. Title 19) match funds on the Detail Justification Worksheet in Attachment 9 is only a projection.  The applicant could draw down more or less than $100,000 Title XIX funds in a given year based on actual matchable expenses.  Applicants are only allowed to draw down a 50/50 match for Title XIX funds.  The 50/50 match is also described as “non-enhanced” reimbursement.  In other words, it is a $1 to $1 match.  For example, in order to draw down a $100,000 Title XIX match, at a minimum $100,000 of either State General Fund or other approved funding sources (or a combination of the two) would need to be included in the budget and invoiced as an expense.  Reimbursement is based on actual expenses incurred in fulfillment of the program’s scope of work.

