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October 13, 2010 
 
 
 
TO:  ALL INTERESTED PARTIES 
 
 
 
SUBJECT: GUIDANCE FOR HIV CONFIRMATION TESTING IN HIV TESTING 

VENUES 
 
 
 
With this guidance the California Department of Public Health, Center for Infectious 
Diseases, Office of AIDS (OA) seeks to clarify current statute and regulation related to 
HIV confirmation testing in consideration of advances in HIV testing technology.  
 
Background 
 
Diagnosis of HIV is regulated by Title 17, California Code of Regulations (CCR), 
Section 1230.  This regulation states that reactive Food and Drug 
Administration-approved screening tests must be confirmed using confirmation 
protocols recommended by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) as 
published in the Mortality and Morbidity Weekly Report (MMWR).  The MMWR has 
published two articles related to the confirmation of an HIV diagnosis:  
 

CDC. Interpretation and Use of the Western Blot Assay for Serodiagnosis 
of Human Immunodeficiency Virus Type 1 Infections. MMWR 
Supplements July 21, 1989, 38(s-7); 1-7.  
 
CDC. Update: HIV Counseling and Testing Using Rapid Test – United 
States, 1995. MMWR, March 27, 1998; 47(11); 211-15.  

 
These articles describe best practices for providing HIV screening, confirmation testing, 
and diagnosis.  With regard to conventional HIV testing processed at a reference lab, a 
client’s or patient’s specimen is screened with one enzyme immunoassay (EIA).  If that 
EIA is reactive, another EIA is performed.  If that EIA is reactive, a Western Blot or 
immunofluorescent assay is performed.  If that is reactive the patient is given a 
confirmed HIV diagnosis.  This entire process can take up to one week. 
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With the introduction of rapid HIV testing, clients and patients can receive HIV screening 
results immediately after the test is processed, usually within 20 minutes.  If the rapid  
 
HIV test is non-reactive a client or patient is told that their HIV test is negative, informed 
about the window period and referred for future HIV testing if appropriate.  
 
If the HIV screening result is reactive, the client or patient is told they have a preliminary 
HIV-positive result and further testing is needed to confirm an HIV-positive result.  
Usually the HIV testing site, such as an emergency department or the HIV counseling, 
testing, and referral site as referred to in California Health and Safety Code 
Section 120917, will obtain a specimen for a reference laboratory to process an HIV 
confirmation test.  Clients and patients typically must return to that venue a week later 
for results.  
 
Advances in HIV testing diagnostics technology allows for clients and patients receiving 
a preliminary HIV-positive test result to be linked directly to HIV care and treatment and 
receive their HIV confirmation test at that site.  HIV care sites must confirm a patient’s 
HIV status before providing HIV treatment.  The procedure would eliminate the cost of 
the HIV confirmation test at the HIV testing venue, thereby freeing up funding for more 
HIV screening and allowing test sites to concentrate efforts on ensuring that patients 
become engaged in follow-up care. 
 
A thorough review of statute and regulation indicates that this procedure can be 
followed in California at all HIV testing venues if they choose to do so. 
 
There are distinct advantages and challenges for HIV testing venues pursuing this 
method of HIV confirmation testing that should be carefully considered before 
employing this strategy.   
 
Advantages 
 
Clients and patients are linked more quickly to HIV care and treatment.  This allows 
them to establish the relationships necessary to fully engage in HIV care and treatment. 
 
Repetition of the HIV confirmatory test, first at the testing venue and then at the care 
venue, is avoided, thereby saving scarce resources. 
 
HIV testing venues can use funding allocated for HIV confirmation testing to provide 
increased HIV screening.  
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Challenges 
 
CCR only provides for reporting of confirmed HIV-positive tests by health care providers 
to the local health officer (Title 17, CCR, Section 2643.5) and only permits the local 
health officer to report confirmed HIV-positive tests to OA for the purpose of HIV  
surveillance (Title 17, CCR, Section 2643.15).  A patient with a preliminary HIV-positive 
test result cannot be reported to the local health officer or OA for the purpose of HIV 
surveillance.  Therefore, if a patient is referred to HIV care but does not go, the patient 
will not be reported to the surveillance system as HIV infected.  A solid linkage-to-care 
protocol is necessary for the deferral of HIV confirmation testing to succeed in 
identifying patients with HIV, confirming their HIV infection, and quickly linking them to 
HIV care and treatment.  
 
OA can provide technical assistance and support as HIV testing venues determine if 
referring patients with a preliminary HIV-positive diagnosis directly to HIV care and 
treatment is an appropriate policy.  Please contact Kama Brockmann, of my staff, at 
(916) 449-5964 or e-mail at:  kama.brockmann@cdph.ca.gov with further questions. 

 
Michelle Roland, MD, Chief 
Office of AIDS 
 
cc: Kama Brockmann, Ph.D. 
 HIV Prevention Program Section 
 Office of AIDS 
 California Department of Public Health 
 MS 7700 
 P.O. Box 997426 
 Sacramento, CA 95899-7426 
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