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Q: Can the Office of AIDS (OA) share AIDS Drug Assistance Program 

(ADAP) client records with a local public health agency for the purpose of 
assisting clients with the transition from ADAP/Ryan White HIV Program 
services to Low Income Health Program (LIHP) services?  

 
A: Yes.  California Health and Safety (H&S) Code allows OA to share 

HIV/AIDS-related public health records (ADAP client data) with other public 
health agencies for the specific purpose of facilitating appropriate HIV/AIDS 
medical care and treatment.  Public health agencies receiving this client data 
can only use these data to contact ADAP clients or clients’ HIV providers for 
the purpose of proactively offering and coordinating care and treatment 
services.  For the exact legal provisions see H&S Code Section 121025 
subdivision (c), paragraph (2)(A) by clicking here.  More information is also 
available on OA’s website, see Assembly Bill 2541 Policy Fact Sheet. 

 
Q: Can OA share ADAP client records with a county LIHP for purpose of 

assisting clients with the transition from ADAP/Ryan White HIV Program 
services into LIHP? 

 
A: California H&S Code only allows OA to share ADAP client data with other 

public health agencies and for only specific purposes.  If a LIHP is 
administered by a local county public health agency, then California law 
allows the restricted sharing of these client data.  California law does not 
allow OA to share client data with LIHP that is administered by a county 
health care services agency or any other non-public health agency.   

 
Q: Can a local public health agency share ADAP client records with a county 

LIHP which is not part of the local public health agency for purpose of 
assisting clients with the transition from ADAP/Ryan White HIV Program 
services into LIHP?  

 
A: No.  California law only allows a local public health agency to share ADAP 

client data with (i.e., contact) ADAP clients or the health care provider who 
provides an ADAP client’s HIV care for the purpose of proactively offering and 
coordinating care and treatment services to him or her. 

http://www.leginfo.ca.gov/cgi-bin/displaycode?section=hsc&group=121001-122000&file=121025-121035
http://www.cdph.ca.gov/programs/aids/Documents/FSAB2541CaseManagement.pdf


 
Q: Can an ADAP enrollment worker provide ADAP client records to a county 

LIHP for enrollment purposes? 
 
A: No.  ADAP client data can only be shared by local public health agency staff 

with an ADAP client or the client’s HIV provider under restricted conditions.    
 
Q: If a local public health agency wants to request that OA share ADAP client 

data with them for purpose of assisting clients with the transition from 
ADAP/Ryan White HIV Program services into LIHP, how would they go about 
requesting these data? 

 
A:  The local public health agency should contact Susan Sabatier, Chief, 

Program Evaluation and Research Section, OA, at:  
(Susan.Sabatier@cdph.ca.gov).  ADAP data requests need to include the 
actual variables needed.  It is important to note that California law only allows 
OA to share the minimum necessary for the purpose of the disclosure.  Once 
it is determined that OA can share client data with the local public health 
agency, the California Department of Public Health (CDPH) requires a data 
use agreement (DUA) before the data can be shared.  The DUA must be 
approved by CDPH’s Office of Legal Services and then signed by both OA 
and the local public health agency.  After the DUA is signed, OA can transfer 
the data file to the local public health agency via secure file transfer protocol 
(SFTP), in the same manner that OA uses SFTP to transfer HIV surveillance 
data to local public health agencies.  

 
 


